Strona główna / Blog / Diabetologia - cukrzyca ciążowa

Diabetolog

Cukrzyca ciążowa

Mianem cukrzycy ciążowej określa się zaburzenie gospodarowania węglowodanami, pojawiające się na każdym etapie ciąży. Przyczyną tej przypadłości są zmiany hormonalne zachodzące w organizmie. Powodują one, że komórki nie przyjmują do środka glukozy, przez co zapotrzebowanie na insulinę wzrasta. W tym przypadku trzustka produkuje coraz więcej tego hormonu. Jednak jeżeli nie nadąża ona z dostarczaniem jej do organizmu, stężenie glukozy we krwi jest bardzo wysokie, co jest przejawem cukrzycy ciążowej.

Skąd bierze się cukrzyca ciążowa?

Ta przypadłość jest w większości przypadków tylko czasowa. Po porodzie, kiedy poziom hormonów wraca do normy, cukrzyca ustępuje i nie wymaga dalszego leczenia. Tak naprawdę lekarze nadal nie mają pewności, dlaczego u niektórych kobiet dochodzi do pojawienia się tej choroby, inne pacjentki natomiast zupełnie nie odczuwają dolegliwości związanych ze zmniejszoną wchłanialnością glukozy. Podwyższony poziom cukru we krwi jest nazywany hiperglikemią.

Istnieją jednak czynniki ryzyka, które warunkować mogą pojawienie się cukrzycy ciążowej. Znacznie częściej dotyka ona kobiet w wieku powyżej 35 lat. Sprzyja jej również nadwaga i nadciśnienie tętnicze. Równie istotne są czynniki genetyczne – występowanie cukrzycy ciążowej w najbliższej rodzinie. Na cukrzycę ciężarnych zapadają częściej kobiety, które już kilkukrotnie rodziły, zwłaszcza dzieci o masie przekraczającej 4 kilogramy.

Czym grozi cukrzyca ciążowa?

Cukrzyca ciążowa zwiększa ryzyko poronienia. Zazwyczaj dzieci takich kobiet częściej cierpią z powodu otyłości. Ze względu na zwiększoną masę dziecka, poród siłami natury nie jest wskazany i częściej przeprowadza się zabieg cesarskiego cięcia. Cukrzyca ciążowa prowadzić może do pojawienia się licznych wad w rozwoju płodu, na przykład wad serca i układu pokarmowego.

Cukrzyca ciążowa, która pozostanie niewykryta, prowadzić może także do zagrożenia dla matki, przede wszystkim do zatrucia ciążowego, pojawienia się obrzęków oraz zakażenia układu moczowego.

Cukrzycę ciążową wykrywa się najczęściej dzięki wykonaniu badania krzywej cukrzycowej.

Cukrzyca ciążowa – dieta

W większości przypadków cukrzyca ciążowa wymaga jedynie stosowania odpowiedniej diety. Jej głównym założeniem jest spożywanie posiłków o stałych porach, co około 2-3 godziny. Ważne jest, aby nie zapominać o owocach i przede wszystkim warzywach. To najlepsze źródło błonnika, który wpływa na wchłanianie się glukozy. Jednocześnie kobiety w ciąży chorujące na cukrzycę muszą całkowicie wyeliminować z diety cukry proste, występujące na przykład w słodyczach. Ważne jest ograniczenie spożywania soli oraz tłustych potraw, w tym tłustych mięs, serów etc.

Lekarze zalecają stosowanie takiej diety przez tydzień, w połączeniu z aktywnością fizyczną odpowiednią dla ciężarnych. Jeżeli nie przynosi to rezultatów pod postacią spadku poziomu cukru we krwi, konieczne jest podawanie insuliny.

Cukrzyca ciążowa jest częstą, tym niemniej wymagającą ścisłego nadzoru lekarskiego przypadłością, z którą powinno się walczyć przede wszystkim poprzez przestrzeganie zasad racjonalnej diety.